Dec 28, 2010

Κύπρος και Ομοσπονδία

http://www.moec.gov.cy/anakoinoseis/2010/pdf/30_3_2010_kypros_omospondia.pdf

ενημερωτικό έντυπο που ετοίμασε η Κυβέρνηση, για την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Dec 16, 2010

United Nations Buffer Zone in Cyprus _Wiki

http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Buffer_Zone_in_Cyprus

A Bi-Communal Initiative to change the image of the city _Nicosia Master Plan

http://www.thepep.org/en/workplan/urban/documents/petridouNycosiamasterplan.pdf

Τί είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία;

http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=78721

Μακάριος και διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

1. Διζωνική = Εδαφικά θα έχουμε δύο ζώνες, δύο περιφέρειες (όχι κυρίαρχα κράτη). Αν είναι κράτη με κυριαρχία τότε έχουμε συνομοσπονδία.
2. Δικοινοτική = Όπως ορίζεται από τον ίδιο τον ΟΗΕ, οι δύο κοινότητες θα συμμετέχουν αποτελεσματικά στα όργανα και στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. (Αυτό το στοιχείο δεν είναι κάτι καινούριο αλλά περιλαμβάνεται και στο Σύνταγμα του 1960, κάτι που κάποιοι κάνουν πως δεν το βλέπουν).
3. Ομοσπονδία = αποτελείται τουλάχιστον από 2 περιφέρειες, ζώνες, καθεμιά από τις οποίες έχει τα δικά της όργανα εξουσίας (κυβέρνηση, βουλή, δικαστήρια κλπ.).

http://cypriotblogs.com/2009/12/18/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B6%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BF%CE%BC/

Χάρτης της κατανομής εθνοτήτων στη Κύπρο κατά το 1973


Χάρτης της κατανομής εθνοτήτων στη Κύπρο κατά το 1973 (πηγή:CIA). Οι τουρκοκυπριακοί θύλακες σημειώνονται με μωβ. Κατά το διάστημα 1964-1974 η κατανομή των θυλάκων παρουσίασε μικρή μεταβολή.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C_%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1

Κύπρος 2015_Έρευνα και διάλογος για ένα βιώσιμο μέλλον

http://www.cyprus2015.org/

Dec 14, 2010

Πρόγραμμα Ανάπλασης Ιστορικού Τμήματος της Λευκωσίας 1998

Το φιλόδοξο πρόγραμμα της ανάπλασης και αναστήλωσης του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας συνιστά μία προσπάθεια αποκατάστασης του ιστορικού προσώπου της πόλης και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν την κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της.

http://www.tee.gr/teeassoc/silogoi/icomos/nicosiagr.htm

Οι μεγάλες επενδύσεις στη Λευκωσία

Οι μεγάλες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, που θα δώσουν στη Λευκωσία ένα σύγχρονο πρόσωπο.

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=59322447

Κτίσιμο με γη... απ' το χώμα στο πλιθάρι

Θα έκτιζες το σπίτι σου με πλιθάρι;
Εγώ ζω σε παλιό πλιθαρένιο σπίτι στην εντός των τειχών Λευκωσία, στο οποίο κάναμε αποκατάσταση. Πολλά από τα πράγματα που γίνονται στην Κύπρο σήμερα, γίνονται με λάθος τρόπο. Δεν αρκεί απλώς να κτίσεις τον τοίχο σου με πλιθάρι, πρέπει να είναι αντίστοιχη και η επικάλυψη που θα βάλεις πάνω, ακόμα και η μπογιά που θα το βάψεις. Δεν θα βάλεις μια πλαστική μπογιά για να βάψεις έναν πλιθαρένιο τοίχο, γιατί θα κλείσεις όλους τους πόρους του πλιθαριού και δεν θα λειτουργεί. Τα τελευταία εκατό χρόνια επί Αγγλοκρατίας, χρησιμοποιείτο γύψος κατ’ εξοχήν, για να επικαλύπτεται το πλιθάρι. Αλλά ο γύψος δεν αναπνέει όπως το πλιθάρι και μειώνει την απορροφητικότητά του και την ικανότητα να αναπνέει ο τοίχος. Αυτό σημαίνει ότι έχεις πολλή υγρασία. Υπάρχουν πολλές επιλογές και πρέπει το ζήτημα να μελετηθεί εξολοκλήρου, αφού δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μόνο πλιθάρι και να θεωρείς ότι όλα τα άλλα υλικά δεν έχουν σχέση.

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/277158

Τάφρος Λευκωσίας: Είναι δημόσιος χώρος;

Όποιος επιχειρήσει να περιδιαβεί την περιφέρεια της τάφρου των τειχών σήμερα, θα διαπιστώσει καταρχάς ότι χωρίς να περάσει από έλεγχο διαβατηρίων δεν μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή του στο βόρειο τμήμα των οχυρώσεων, αφού αυτό ελέγχεται από τον Τουρκικό στρατό (από το Βόρειο τμήμα του προμαχώνα Flatro μέχρι το Βόρειο τμήμα του προμαχώνα Rocca). Δυστυχώς, όμως, τα εμπόδια στην περιδιάβαση δεν περιορίζονται στη διαίρεση της πόλης μας. Πιο κάτω απαριθμούνται τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει κανείς επιχειρώντας να απολαύσει μια βόλτα στο νότιο τμήμα της τάφρου, το ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

http://awakewithinthewalls.blogspot.com/2010/10/blog-post_26.html

Landscapes of the Green Line of Cyprus: Healing the Rift.

A vision for the Green Line.

Lets us unbridle our imagination and imagine ourselves one day riding a bicycle along the former patrol path of the Green Line Buffer Zone in Cyprus, stopping at what was once a look-out tower to take in the landscape or to watch some rare birds, perhaps staying overnight in one of the Green Line Eco-Lodges and stopping for nourishment in the taverns serving the organic produce of the Green Line farming communities.

http://www.nakedpunch.com/articles/73

Photos - buffer zone

http://www.arct.cam.ac.uk/conflictincities/Nicosia-t.html

Archnet Digital Library - Nicosia Master Plan files

http://archnet.org/library/parties/one-party.jsp?party_id=1158

Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας - Πρόνειες και μέτρα πολιτικής 2003

http://www.moi.gov.cy/moi/tph/tph.nsf/0/0009C466A2DCB25CC22572DD0025BBEF/$file/text.pdf

Χάρτης - Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας (Αστικό Κέντρο) 2009

http://moi.gov.cy//admin/sections/filedepot/uploaded/file/PDF_FILES/ASHIOTIS/TOPIKO_SXEDIO_LEFKOSIAS/7.pdf